top of page

Вчитель — професія, затребувана в усі часи

Батьки – одна із головних партнерських сторін у школі.


Вони можуть давати вчителям зворотній зв'язок, підтримувати у прагненнях створити якісне навчальне середовище у школі. Проте налагодити діалог між батьками та вчителям не так просто, особливо якщо нема правильного розуміння хто такий сучасний вчитель.


Як повинен виглядати вчитель сьогодення? Досить часто батьки плутають задачі вчителів і вважають, що на першому місці серед основних функцій педагога повинен бути процес виховання та індивідуальне вдоволення потреб учня. До школи діти йдуть з основною метою – отримати знання, про що іноді батьки забувають, або починають плутати педагогічну діяльність з репетиторством.


Багато репетиторів просто виконують завдання зі своїми учнями, які навіть не слухають їх. Користі від занять, на яких викладач пише роботи за учня – зовсім немає. Більш того, такі заняття, в деякому розумінні, навіть шкодять дітям, адже вони думають, що вже все вивчили. Якщо Ваша дитина не хоче вчити той чи інший предмет - Ви можете найняти безліч репетиторів, проте результату не буде. Результат з’явиться лише в тому випадку, коли учень хоче сам розібратися в своїх помилках, вивчити щось нове і вийти на високий рівень знань.


Або вчителів ще називають коучами. Досить часто люди отримують сертифікат коуча, бо це зараз дуже популярно, і починають працювати з дітьми, не маючи відповідних знань. І тоді вони не просто не допомагають, але й можуть нашкодити дитині. Треба розуміти, що поняття “coaching” прийшло зі спорту, і поширене воно, здебільшого, у бізнес-середовищі, аж ніяк не в освіті. Для дітей молодшого віку – коучинг взагалі недоречний.


Вчитель — професія, затребувана в усі часи. Це той вид діяльності, який обговорюється і оцінюється всіма. Ми живемо у мінливому світі, де впроваджуються нові технології, де щодня збільшується обсяг знань. Поступово відходить у минуле традиційна школа — школа пояснення, все активніше набирає силу школа нового історичного типу — школа розвитку. Сучасні вчителі-митці, генератори творчих ідей, розробники та реалізатори нових навчальних кейсів, активні користувачі та популяризатори інновацій Наздогнати реальність, що швидко змінюється, може лише той, хто готовий до таких перегонів. Сьогодні учні сприймають світ і себе в ньому по-іншому, вони вже не уявляють свого життя без гаджетів, легко знаходять будь-яку інформацію, але водночас не завжди можуть дати їй раду. Нерідко вони переконані, що про все вони можуть дізнатися самотужки, будь-які знання є в інтернеті, а школа не так вже і потрібна. І саме вчителям випала нелегка, але цікава місія — змагаючись зі своїми ж учнями, змінити їх уявлення про школу, створити умови для розкриття потенціалу, сформувати світогляд, і врешті-решт, дати всі необхідні знання та підготувати їх до життя.


6 переглядів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page